Het kiezen van de perfecte schoolfoto achtergrond: zo doe je dat

Hier word je toch blij van!

29-03-2024 Kleding: check! Haren: check! Schoolfoto achtergrond: nog niet check… De school kiest samen met de fotograaf vooraf de kleur en stijl van de schoolfotografie. Dus als ouder heb je het er maar mee te doen. Maar, wat wel supertof is: bij schoolfotografie van Nieuwe Schoolfoto kun je achteraf wél nog zelf iets leuks met de fotoachtergrond doen! Tegelijkertijd laat dat je voor een lastig dilemma staan: welke achtergrond past nu echt bij de schoolfoto? En hoe laat je zijn/haar unieke persoonlijkheid nog eens extra spreken? Laat je inspireren door onze tips en creëer dé schoolfoto waar je blij van wordt!
29-03-2024

Achtergrond schoolfoto: een belangrijke sfeerbepaler

Natuurlijk is het ‘maar de achtergrond’ en draait het allemaal om dat mooie stralende gezichtje op de voorgrond. Maar toch is de achtergrondkleur van een foto een grote sfeerbepaler. Bepaalde kleuren roepen specifieke emoties op. Hierdoor kan het zomaar zijn dat jij – door alleen de achtergrondkleur van een foto te veranderen – ineens een heel ander gevoel bij de schoolfoto krijgt.
Bedenk je maar eens: een foto met een rode, oranje of gele achtergrond straalt warmte en vrolijkheid uit, terwijl diezelfde foto met een witte achtergrond juist fris, strak en modern oogt. En waar een roze achtergrond een enorme schattigheidsfactor heeft, creëer je met een bruine achtergrond juist een stoer effect.

Wel of geen inspraak als ouder/verzorger: hoe zit dat precies?

Als ouder of verzorger heb je vrijwel nooit inspraak in welk achtergronddoek er wordt gebruikt voor de schoolfoto van je kind. Deze beslissing ligt bij de school of ouderraad. Maar wat je wél regelmatig ziet – bijvoorbeeld bij Nieuwe Schoolfoto – is dat je achteraf een achtergrondkleur kiest naar wens. De schoolfotografen komen langs met een neutraal, wit achtergronddoek, die je in de webwinkel eenvoudig omtovert tot dé kleur die perfect bij het onderwerp past. Die ene roze trui wordt bijvoorbeeld nog mooier in combinatie met een roze achtergrond. Dat maakt het plaatje nog leuker. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor de fotograaf (want pfoe: wat zou dat een gesjouw zijn, al die verschillende achtergronddoeken). Ook voor jou als ouder/verzorger maakt dit de keuze een stuk eenvoudiger! Gewoon op je gemak verschillende achtergrondkleuren achteraf met elkaar vergelijken: hoe handig en leuk is dat?

Populaire achtergronden: jouw dosis inspiratie

Sprekend blauw, vrolijk geel of opvallend paars: je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het kiezen als schoolfoto achtergrond. Naast uni-kleuren kun je ook kiezen voor de stoerdere urban serie met beton-look. Tegenwoordig kun je soms zelfs uitpakken met vrolijke en feestelijke elementen zoals confetti! Een schoolfoto is en blijft natuurlijk een feestje. En wat kleur mag dan ook niet ontbreken. Ook een leuk idee: bestel de foto in meerdere stijlen en maak op iedere kleur muur de leukste combinatie. 😉 Enkele populaire keuzes als het gaat om de achtergrond van de schoolfoto:

1. Schoolfoto witte achtergrond: fris en modern

Oké, dit is niet echt kleurrijk en vrolijk. Maar toch is een schoolfoto met witte achtergrond al jarenlang enorm populair. Een witte achtergrond is fris, modern en makkelijk te combineren met alle kleuren en patronen. Kies je voor wit, dan is het natuurlijk wel zo leuk om uit te pakken met de kleding en haren. Een opvallende roze trui, een felgroen T-shirt of een mooie rode strik in het haar: maak er een feestje van!

2. Schoolfoto blauwe achtergrond: zacht en rustig

Ook een schoolfoto met blauwe achtergrond is een gewilde keuze. De kleur blauw is zacht, straalt rust uit en staat bovendien mooi bij alle huidtinten en kledingkleuren. Vooral bij kleding met contrasterende kleuren – zoals rood of oranje – geeft een blauwe achtergrond een mooi effect. Weet je nog dat je vroeger zelf op de foto ging met een ‘wolkjes-achtergrond’? Nu kies je bij Nieuwe Schoolfoto voor deze old-skool optie.

Welke schoolfoto achtergrond past bij mijn kind?

Zo veel keuze aan kleuren en stijlen! Met welke schoolfoto achtergrond komt die leuke schoolfoto nu écht perfect tot uiting? Bijvoorbeeld belangrijk om op te letten is:

1. De persoonlijkheid van je kind

Dit is misschien nog wel het belangrijkste: zorg ervoor dat de achtergrondkleur het karakter van jouw kind weerspiegelt. Heb je bijvoorbeeld een stoere meid? Schrap schattige kleuren – zoals roze – dan uit je lijst met opties. Is jouw kind een echte lachebek? Kies voor een vrolijke kleur zoals geel. En heb je juist een kind met een rustig karakter? Dan is zacht blauw misschien wel een goede match.

2. De kleur van de kleding

De achtergrond  laten matchen met de kleur van de kleding is natuurlijk altijd een goed idee. Zorg er daarom voor dat de kleur van de kleding en de kleur van de achtergrond mooi tegen elkaar afsteken. Witte kleding op een witte achtergrond valt bijvoorbeeld weg, terwijl een opvallend, gekleurd shirtje op een witte achtergrond juist supertof is.  

3. De schoolfoto’s van broertjes en zusjes

Heb je meerdere kinderen? En wil je iedere schoolfoto inlijsten en ophangen in huis? Let er dan ook op dat ze onderling mooi matchen met elkaar. Heeft de ene schoolfoto bijvoorbeeld een felgele achtergrond en de andere een paarse, dan zou dit zomaar kunnen gaan vloeken.  

4. Trends

Zachte en neutrale kleuren zijn echt de trend van het moment. Zijn jouw modellen op de foto gegaan met een neutrale kleur, dan is een taupe of urban taupe achtergrond een mooie keuze. Dit straalt enorm veel warmte uit en versterkt de trend.

5. Match je inrichting

Heb je een strakke zwart-wit inrichting in huis? Dan is het leuk om de foto ook in de stijl te matchen. Heb je lef, dan kun je juist dan kiezen voor een kleurrijke fotoserie. Zo tover je met een schoolfoto je huis om in een kunstgalerie.

Tips voor kleding en haren: maak het feestje compleet

Met een schoolfoto achtergrond die past bij jouw kind geef je de schoolfoto nét die extra sprankeling! Maar het feestje is natuurlijk pas echt compleet met de perfecte outfit en het allermooiste kapsel. Lees onze tips voor kleding en haren en laat je inspireren!

Hi, ik ben Jan. Trotse eigenaar van Nieuwe Schoolfoto. Met een fantastisch team innoveren wij dagelijks de schoolfotografiemarkt!