De beste schoolfoto tips voor kleding en haren

Hier word je toch blij van!

04-03-2024 Een toffe spijkerblouse, een schattig jurkje of toch die stoere lievelingssweater? En laat je de haren loshangen, pak je de pot gel erbij of ga je voor die vlechtjes die je zag op TikTok? Spoken deze vragen door je hoofd, dan betekent dat waarschijnlijk één ding: de schoolfoto staat voor de deur! Hét moment waarop de schooltijd van je (veel te snel!) opgroeiende (bonus)kind wordt vertaald naar een tastbare herinnering. Hoog tijd om de kledingkast in te duiken en die outfit te vinden waarin het kind écht straalt. En geen zorgen: met onze schoolfoto tips voor kleding en haren komt dat helemaal goed!
04-03-2024

Kleding schoolfoto: ga voor tijdloos, effen en comfortabel

Tijdloos, effen en comfortabel. Dat zijn de drie sleutelwoorden voor de perfecte schoolfoto kleding. Je wil een outfit waarin het kind zich helemaal op zijn/haar gemak voelt, maar tegelijkertijd voorkom je graag dat de kleding alle aandacht naar zich toetrekt. Het kind ‘moet’ de outfit dragen en natuurlijk niet andersom. Klinkt logisch, toch? Goed, laten we deze schoolfoto kleding tips eens een stukje concreter maken!


1. Kies een outfit die volgend jaar ook nog leuk is

Weet je nog, vroeger? Dat iedereen rondliep met wijde pijpen en een kleurrijke jaren ‘90-look? Hoe hip dat toen ook was, nu is die outfit absoluut niet meer het inlijsten waard. Modetrends veranderen razendsnel en daarom doe je er goed aan een outfit voor het kind te kiezen die niet al te ‘trendy’ is. Met andere woorden: ga voor tijdloos! Want zeg nu zelf: hoe tof zou het zijn als je over een paar jaar nog net zo trots naar die schoolfoto kijkt als nu?


2. Laat het kind stralen in een outfit waarin hij/zij zich fijn voelt

Het kind is pas écht zijn/haar stralende zelf als hij of zij zich comfortabel voelt. En als hij of zij iets draagt wat past bij het karakter. Wat je dus te doen staat: een outfit uitzoeken die dichtbij het kind staat. Hijs je zoon dus bijvoorbeeld niet in een net overhemd dat hij normaal nooit draagt. En kies geen schattig jurkje voor je dochter terwijl ze eigenlijk best wel een stoere meid is. Ga in plaats daarvan voor een toffe look die het kind volledig op het lijf geschreven is!


3. Druk patroon, fluor of glimmend? Doe maar niet

Een bloemetje, streepje of stipje hier en daar: prima, leuk! Maar pas op dat het T-shirt, de blouse of trui er niet vol mee staat. Dat leidt de aandacht namelijk af van het gezicht en dat zou toch wel heel zonde zijn! Kies in plaats daarvan voor een effen kleur en dan het liefst een die niet al te fel is. Slim is om van tevoren bij de school na te vragen welke achtergrondkleur de foto krijgt. Dan kun je de outfit hier mooi op afstemmen. Oh ja! Nog een gouden tip: glanzende stoffen kun je ook maar beter in de kast laten liggen. Zo voorkom je namelijk dat er van die storende lichtvlekken in de foto komen. ?


4. Vergeet de schoenen niet!

Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar een belangrijk detail van de outfit: de schoenen! De kans is groot dat ook die worden vastgelegd. Weliswaar niet op de pasfoto, maar wél op een totaalportert, broer-zusfoto en natuurlijk de groepsfoto. Goed om ook hier eens een blik op te werpen dus. Het belangrijkste is dat de schoenen matchen bij de kleren. Deze hoeven overigens niet effen te zijn. Glimmende, opvallende schoenen kunnen juist een heel leuk effect geven! Maar bedenk ook hier weer: het comfort van het kind gaat boven alles.


5. Stem outfits van broertjes en zusjes op elkaar af

Heb je de kleding voor de schoolfoto eindelijk in orde, kom je erachter dat deze niet past in de broer-zusfoto Dat zou natuurlijk jammer zijn! Mix en match daarom ook de kleding van broers en zussen voor de allermooiste schoolfoto.


Schoolfoto haar tips: kies voor een subtiele styling

Heb je de perfecte kleding voor de schoolfoto gevonden? Tof! Dan is het nu tijd om je te storten op het kapsel voor de schoolfoto. Misschien nog wel een lastigere klus. Want: hoe zorg je er nu voor dat er geen plukjes haar tussenuit steken of dat het één grote pluisbol wordt? We kunnen je vertellen: een stukje voorbereiding en een subtiele styling doen wonderen! ? Lees onderstaande tips voor schoolfoto kapsels maar eens.


1. Omarm het natuurlijke haar van het kind

We lieten het net al even vallen: houd de styling subtiel. Oftewel: omarm het natuurlijke haar van het kind! Ga niet voor een ‘over-de-top-filmsterrenkapsel’, maar houd het dicht bij de haarstijl van het dagelijks leven. Want eerlijk is eerlijk: het zou toch gek zijn als opa en oma over de vloer komen en de foto drie keer moeten bekijken voordat het kleinkind herkend wordt. ?


2. Was de haren een dag van tevoren

Lange haren zijn mooi, maar laten je tegelijkertijd voor een grote uitdaging staan. Het kan gaan pluizen en in de klit gaan zitten. En dan nog maar te zwijgen over het was- en droogwerk wat je eraan kwijt bent. Dé oplossing: was de haren de avond van tevoren! Zo is het de volgende ochtend goed kambaar, minder pluizig én blijft het perfect in model zitten. Bovendien bespaart dat je de ochtend van de fotodag een hoop stress. Daar word je blij van, toch?!


3. Pas op met staartjes in het haar

Staartjes doen het hart van menig (bonus)ouder/verzorger smelten. Want ja, dat ziet er natuurlijk ook gewoon ontzettend cute uit! Maar hebben we het over het schoolfoto kapsel, dan kun je beter nog even wachten voordat je die elastiekjes in het haar knoopt. Een strakke staart (of vlecht) naar achteren kan er namelijk voor zorgen dat het kind kaal lijkt. En twee staartjes aan de zijkanten van het hoofd geven dan vaak weer een erg breed (landscape) effect. Of je die o zo schattige staartjes dan volledig in de ban moet doen? Natuurlijk niet! Let er alleen op dat het kapsel niet te breed of hoog wordt en dat het haar niet superstrak naar achteren zit.


4. Schakel hulpmiddelen in

Die ene lok die continu voor de ogen hangt? Of dat eigenwijze plukje haar dat omhoog staat, als een soort antenne? Bespaar je de stress en moeite, want daar hebben we hulpmiddelen voor! Gebruik haarclipjes, een haarbandje of gel. Dit soort (styling)producten zijn er niet voor niks.


Bonus tips schoolfoto: voor hét perfecte plaatje

Je hebt de outfit bepaald, de kleur kleding voor de schoolfoto én je weet met welk kapsel je het kind naar school gaat sturen. Kan niks meer fout gaan, toch? Ai! Daar vergeet je een aantal belangrijke dingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een nerveuze (bonus)zoon of (bonus)dochter? Een plensbui op je dak? Of van last-minute stress? Geen zorgen! Met onderstaande tips voor schoolfoto komt óók dat helemaal goed.


1. Leg de outfit alvast klaar en oefen het kapsel

Op de ochtend zelf nog moeten strijken? Of een kapsel dat er in je hoofd prachtig uitzag, maar op het moment zelf minder goed uit de verf lijkt te komen? Dat is garantie voor stress! Voorkomen dus. Leg de outfit de avond van tevoren klaar en oefen het gekozen kapsel alvast een keer.


2. Bereid je kind voor en benader het positief

Voor jongere kinderen is een fotosessie soms best indrukwekkend. Vertel ze daarom wat ze kunnen verwachten. "De fotograaf gaat een mooie foto van je maken. Hij heeft daarvoor van alles bij zich, onder andere een hele mooie grote camera en knipperende lampen, de flitsers.” Vermijd bovendien termen als: “het is niet eng” of “niet bang zijn”. Maak het juist leuk en zeg dat je onwijs trots bent. ?


3. Check het weerbericht en houd hier rekening mee

In het wisselvallige Nederland kan het zomaar ineens gebeuren: een flinke hoosbui die – letterlijk en figuurlijk - uit de lucht komt vallen. Net als je die haren zo mooi in model hebt gebracht. Werp dus even een blik op het weerbericht en houd (bij twijfel) de regenjas en paraplu paraat!


Tips schoolfotograaf helder? Succes!

Wauw, het klinkt allemaal zo leuk! Wij hebben nu al zin om de volgende fotodag te plannen! In het hoogseizoen fotograferen onze fotokunstenaars dagelijks op wel 20 scholen. Hopelijk word jij hier net zo enthousiast van als wij en kun je niet wachten om te beginnen met de voorbereidingen! Vragen over de tips voor schoolfotograaf? Of nóg meer schoolfoto tips voor kleding en haren ontvangen? Stuur gerust een appje of mailtje!

Mijn naam is Luca. Ik ben de fotoplanner van Nieuwe Schoolfoto. Mijn grootste taak is het inplannen van alle fotografen op scholen door heel Nederland. Daarbij zorg ik dat de fotografen de juiste spullen bij zich hebben. Ook ben ik de Happy Manager, waarbij ik alle vragen beantwoord van ouders en iedereen blij maak!