4 Leuke vlecht ideeën: voor de perfecte schoolfoto!

Hier word je toch blij van!

04-03-2024 Het is weer bijna zover, de schoolfoto! Met een haarborstel in je hand, elastiekjes om je pols en je (bonus)dochter voor je neus, vraag je je af: wat ga ik dit jaar eens met haar haar doen? Ga ik voor dezelfde vlechtjes als vorig jaar? Of pak ik uit en maak ik er iets compleet anders van? Laat je inspireren door onderstaande 4 ideeën voor een vlecht op de schoolfoto en laat het kind straks van de foto afspatten!
04-03-2024

1. Franse vlecht schoolfoto: formidable!

Een mooie Franse vlecht. Klinkt simpel, maar doet het eigenlijk altijd goed. Een Franse vlecht is eigenlijk niks anders dan een invlecht aan de achterkant van het hoofd. Houden we van! Een Franse vlecht maak je al in 5 eenvoudige stappen:

 1. Haal een borstel door het haar heen, kam het naar achteren en maak het (eventueel) lichtvochtig. Hierdoor blijft het beter zitten.
 2. Pak de pluk haar aan de voorkant van het hoofd losjes vast (want: als het haar strak naar achteren zit geeft het een gek gezicht op de foto) en verdeel de pluk in drie gelijke strengen.
 3. Begin nu met vlechten en pak bij iedere vlechtslag een loshangend plukje haar erbij. Ga hiermee door totdat al het loshangende haar in de vlecht zit.
 4. Maak de vlecht nu af als een normale vlecht en spuit er eventueel een beetje haarlak in zodat het beter blijft zitten.
 5. Versier de vlecht – als je wil – nog met een leuk bloemetje of strikje en voilà! Klaar om te stralen!

2. De visgraatvlecht: een goede vangst!

Heb je het graag net een stukje origineler, dan kun je gaan voor de visgraatvlecht. Een vlecht die – je raadt het al – op de graat van een vis lijkt. ? Vanaf de voorkant zie je weinig verschil met de Franse vlecht. Maar is het haar lang genoeg om over de schouder te gooien, dan is dat extra vlechtwerk zeker de moeite waard! Je maakt deze vlecht als volgt:

 1. Borstel alle klitten uit het haar, kam het losjes naar achteren en maak het eventueel lichtvochtig. Dan blijft het beter in model zitten.
 2. Pak aan beide zijkanten van het hoofd een plukje haar vast.
 3. Sla de rechterpluk over de linkerpluk en dan andersom. Blijf dit herhalen en pak bij elke slag een klein plukje haar erbij vanaf de zijkant van het hoofd.
 4. Zit al het loshangende haar in de vlecht? Maak de vlecht dan af op dezelfde manier en knoop het elastiekje vast aan de onderkant.
 5. Tijd voor de finishing touch! Spuit een beetje haarlak in het haar zodat het beter blijft zitten en versier de vlecht met een leuke strik of bloem.

3. De gevlochten kroon: voor een sprookjesachtige look

Ook een superleuke vlecht voor de schoolfoto: de gevlochten kroon. Het grootste gedeelte van het haar hangt hierbij gewoon los en je hoeft dus niet bang te zijn dat het kind kaal lijkt op de foto. Maar om er tóch iets speciaals van te maken vlecht je het haar in een soort cirkel om het hoofd heen (vanaf de ene oorlel tot aan de andere oorlel). Zo lijkt het dus net alsof het kind een kroontje op heeft! Hoe tof is dat? Er zijn meerdere manieren om een gevlochten kroon te maken, maar de makkelijkste is als volgt:

 1. Verdeel het haar in twee plukken door een scheiding in het midden te maken.
 2. Pak een plukje haar vast aan de rechterkant van het hoofd (net boven het oor) en maak hier een (normale) vlecht van. Gebruik een dun, onopvallend elastiekje om hem vast te knopen aan de onderkant.
 3. Breng het vlechtje naar de achterkant van het hoofd, zet hem vast met schuifspeldjes en herhaal dit alles aan de linkerkant van het hoofd. De uiteinden van de twee vlechtjes kruisen elkaar nu als het goed is.
 4. Gelukt? Tof! Alleen nog een beetje haarlak in het haar zodat het extra goed blijft zitten en klaar ben je!

4. De zijwaartse vlecht: een echte blikvanger

De zijwaartse vlecht zit aan één zijkant van het hoofd en is daardoor een echte blikvanger op een schoolfoto. Omdat het haar niet naar achteren zit hoef je niet bang te zijn dat het kind kaal lijkt. Maar tegelijkertijd weet je ook zeker dat het haar nog netjes in model zit tegen de tijd dat de fotograaf zijn/haar werk gaat doen. De zijwaartse vlecht voor schoolfoto maak je als volgt:

 1. Kam het haar goed uit en maak het eventueel lichtvochtig. Daardoor blijft het beter zitten.
 2. Pak al het haar vast en breng het naar één zijkant van het hoofd.
 3. Verdeel het haar in drie gelijke strengen/plukken.
 4. Maak hier een vlecht van, gewoon op de normale manier.
 5. Vlecht af en vastgemaakt met een elastiekje aan de onderkant? Spuit er eventueel nog wat haarlak overheen, zodat hij beter blijft zitten. En versier het haar met een leuke strik of bloem.

De basisregel: ga voor stijlvol én praktisch

Geïnspireerd geraakt door bovenstaande vlecht ideeën? En het haar van je (bonus)dochter voorzien van een zelfverzonnen creatie? Tof, leuk! Goed om te onthouden hierbij is wel: ga voor een vlecht die stijlvol én praktisch is. Daarmee bedoelen we: zorg ervoor dat het er niet alleen mooi uitziet, maar dat het juist ook op een foto goed uit de verf komt. Waar je met een hele slordige, losse vlecht bijvoorbeeld het risico loopt dat hij helemaal uitgezakt is tegen de tijd dat het fotomoment is aangebroken, kan het kind er met een superstrakke look juist weer kaal uitzien. Slim is om het kapsel van tevoren te oefenen en wat foto’s te maken vanaf de voorkant. Zo kan er zeker niks mis gaan!


Nog meer tips en inspiratie?

Schoolfoto’s maken is voor ons écht een feestje! Vrolijke kinderen, toffe outfits en prachtige kapsels; wij worden er blij van! Heb jij de perfecte outfit voor je (bonus)kind nog niet gevonden? Of doe je toch graag iets anders met het haar dan een vlecht? Dé schoolfoto tips voor kleding en haren vind je in ons andere blog!

Hi, ik ben Jan. Trotse eigenaar van Nieuwe Schoolfoto. Met een fantastisch team innoveren wij dagelijks de schoolfotografiemarkt!