De vijf meestgestelde vragen aan de schoolfotograaf!

Hier word je toch blij van!

13-10-2017 Als schoolfotograaf reis ik het hele land door en kom ik op de leukste scholen. Zo ontmoeten wij veel ouders, juffen en meesters, maar natuurlijk nog veel meer leerlingen. Iedere dag is voor ons een feestje. Waarom? Omdat wij altijd lol hebben in ons werk en duidelijk vertellen wat we gaan doen. Hierdoor is iedereen op z'n gemak en kunnen we samen extra veel lol hebben.
13-10-2017
Vaak krijgen mijn collega's en ik nieuwsgierige vragen die te leuk zijn om niet te delen. Dus hierbij mijn top 5. Deze kunnen jou ook meer duidelijkheid geven om je kind of leerling voor te bereiden op de leukste dag van het jaar :)



5. Wilde je vroeger ook al fotograaf worden?

Ik ging vroeger altijd op de fiets naar school. Toen ik in de kleuterklas zat was de straat een lange tijd opgebroken, waardoor ik en mijn vader een stukje door het zand moesten fietsen. Stratenmakers plaatsten nieuwe straatstenen. Ik vond dit altijd een erg stoer beroep en heb lange tijd stratenmaker willen worden.

Mijn eerste ervaring met fotografie was toen ik op vakantie een wegwerpcamera kreeg. Dat is een ouderwetse camera met een rolletje die je maar één keer kan gebruiken. Ik maakte stillevens van mijn speelgoed en het rolletje was binnen een halve middag volgeschoten. Ik kon niet wachten de foto's te laten ontwikkelen. Het zelf iets maken en bedenken hoe het er uit moet zien vind ik nog steeds fascinerend.


4. Waarom fotograferen jullie tegen een witte achtergrond?

Bij Nieuwe Schoolfoto is het mogelijk om uit een heleboel verschillende fotoachtergronden te kiezen zoals houtprint, beton, blauw en grijs, maar mijn persoonlijke voorkeur is de witte achtergrond. Een witte achtergrond is neutraal en kleurt doorgaans heel goed bij de meeste gekleurde kleding. Daarnaast is een witte achtergrond modern en tijdloos tegelijk!


3. Waarom noem je mij een aapie?

Als schoolfotograaf probeer je soms de gekste dingen om een leuke, lachende foto te maken. Grapjes en trucjes kunnen daar soms bij helpen. Het nadoen van een aap kan een lach opwekken. Letterlijk op je kop staan en ook lievelingsgerechten passeren geregeld de revue.

De ie-klank in aapie, spaghetti en sushi kan ook een lachende foto opleveren. Hoewel trucjes soms werken, zijn ze zeker niet het belangrijkste instrument van een schoolfotograaf. Het creëren van een prettige sfeer, door het hebben van oprechte interesse en aandacht is altijd het allerbelangrijkste.


2. Waarvoor gebruik je paraplu's?

Over de paraplu's in de studio van de schoolfotograaf bestaan verschillende verhalen. Voor het maken van mooi belichte foto's gebruikt een schoolfotograaf flitsen. Flitsen zijn net een soort kleine bliksemflitsen. Wanneer het buiten onweert en bliksemt is er ook vaak regen.

Omdat we op de schoolfoto geen natte kinderen willen, gebruiken we paraplu's. Volgens een andere collega worden de paraplu's niet gebruikt tegen de regen, maar om het flitslicht mooi en evenredig te verdelen. Ook zorgen de paraplu's ervoor dat de flits niet te fel is voor je ogen. Paraplu's kan je ook makkelijk inklappen en opbergen. Dat is vervolgens weer handig wanneer we doorgaan naar een volgende school.


1. Is het maken van schoolfoto's moeilijk?

Heeeel moeilijk.. Nee hoor, dat valt best mee. Voor het maken van de foto is maar één knopje nodig. Toch is het maken van een goede schoolfoto niet simpel, er komt namelijk best wel veel bij kijken. Gelukkig worden de fotodagen bij ons op kantoor vooraf goed gepland en afgestemd met de school. Zo kunnen wij ons focussen op het lol maken en fotograferen.

Voordat de kinderen op school zijn, is de fotograaf al bezig om de studio op te bouwen en alles klaar te zetten. Naast het plaatsen van de achtergrond moeten ook de lampen neergezet en ingesteld worden.

Nadat de camera juist is ingesteld, wordt er een lichtmeting gedaan en indien nodig worden de lampen opnieuw aangepast. Iedere fotoruimte is weer anders en daarom is het finetunen van de instellingen erg belangrijk. Pas nadat er testfoto's zijn gemaakt, alle instellingen en het kleurprofiel kloppen, kan de fotoplanning van start gaan.

Tijdens het maken van de foto's is interactie met het kind heel belangrijk. Je wilt natuurlijk wel dat iedereen leuk en natuurlijk op foto staat. De fotograaf moet daarnaast letten op compositie, liever geen scheve en onscherpe foto's. Naast dit allemaal moet de fotograaf ook zorgdragen voor de planning, zodat iedereen binnen de vastgestelde tijd op de foto kan en zodat niemand wordt overgeslagen.


Hopelijk ben je een beetje wijzer geworden van de antwoorden op de vragen. Wellicht wil je na het lezen van deze blog misschien later zelf wel schoolfotograaf worden? Heb je zelf nog een andere vraag, of misschien wil je jouw gefotografeerde stillevens wel met me delen? Stuur me dan een berichtje op Facebook, ik ben heel benieuwd!

Hoi, ik ben Kjell en ik ben fotograaf bij Nieuwe Schoolfoto. Als ik niet op scholen sta te fotograferen werk ik als vormgever bij branding & design <a href="http://www.frameloos.nl" target="_blank">Frameloos</a> of geef ik oude boekkaften een nieuw leven bij <a href="http://www.about-blanks.com" target="_blank">About Blanks</a> notitieboek.