Schoolfotograaf worden: is het iets voor mij?

Hier word je toch blij van!

04-03-2024 Denk je erover na om schoolfotograaf te worden? Uit ons enthousiasme zouden wij meteen zeggen: doen! Als je het aan ons vraagt is dit het leukste beroep dat er is. Maar natuurlijk moet het je wel liggen. Hoe weet je nu of het fotograferen van eigenwijze, drukke en verlegen kinderen iets voor jou is? En wat heb je eigenlijk precies nodig om als schoolfotograaf aan de slag te mogen? Alles wat je wil weten over werken als schoolfotograaf ontdek je in dit blog!
04-03-2024

De magie achter schoolfoto’s: jij bent de kunstenaar

Hoe tof is het als jij een foto schiet die nog jarenlang ergens in huis hangt? En die hét pronkstuk vormt dat aan alle familieleden getoond wordt op verjaardagen? Een schoolfoto is iets speciaals. Het is de meest tastbare herinnering aan de schooltijd van een kind. En het is iets waar (bonus)ouders met volle trots naar kijken. Als schoolfotograaf maak jij dit mogelijk. En volgens ons is dat het allerleukste wat er is!


Van schieten tot laten genieten: de rol van de schoolfotograaf

Het lijkt op het eerste gezicht zo eenvoudig: je plaatst een kind voor je lens, mikt, klikt en klaar ben je. Maar natuurlijk komt er veel meer bij kijken dan dat. Als schoolfotograaf ben jij dé persoon die ervoor zorgt dat het kind zich op het gemak voelt. Dat hij of zij een mooie en natuurlijke houding aanneemt en dat de glimlach oprecht is. Met de vele karakters en leeftijden waarmee je te maken krijgt is dat best een uitdaging. Maar wel een hele leuke natuurlijk!


Dit maakt schoolfotograaf zijn zo leuk

Een grote lach voor én achter de camera. We kunnen niet anders zeggen dan dat schoolfotograaf zijn gewoon echt een feestje is. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat je als schoolfotograaf nog veel meer voordelen ervaart? Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Fotografie onder schooltijd. Je begrijpt: kinderen fotograferen doe je alleen wanneer ze op school zijn. Dus van ‘s ochtends vroeg tot de school sluit.
  • Een team met de leukste collega’s. Waar je als fotograaf vaak in je uppie werkt, ben je als schoolfotograaf meestal wél onderdeel van een gezellig team.
  • Héél veel voldoening. Jouw foto aan de muur of in een fotoboek! Een schoolfoto krijgt vaak een mooie, zichtbare plek.
  • De oprechte interactie. Kinderen zeggen wat ze denken en zijn altijd eerlijk. Hoe verfrissend is dat?
  • Het sociale aspect. Het contact met kinderen, ouders, juffen, meesters, collega’s… Als schoolfotograaf ben je eigenlijk nooit alleen.
  • 300 modellen per dag. Als fotograaf krijg je nergens zo veel kinderen op een dag voor je lens dan als schoolfotograaf.


Shot in de roos? Hoe je weet of dit beroep bij jou past

Als schoolfotograaf moet je van kinderen houden. Dat moge duidelijk zijn. Je moet het talent hebben kinderen op hun gemak te stellen, de grootste glimlach tevoorschijn te toveren én je moet een scherp oog hebben voor compositie en licht op een foto. Ben je daarbij ook nog eens een vrolijke noot, supersociaal en een echte aanpakker, dan kun je er niet meer omheen: jij bent een geboren schoolfotograaf! Een shot in de roos, zullen we maar zeggen.


De start van een nieuw avontuur: zó word jij een schoolfotograaf

Zie jij het al helemaal voor je, een nieuw avontuur als schoolfotograaf? Wat tof! En eerlijk is eerlijk: we kunnen je geen ongelijk geven. ? Schoolfotograaf worden doe je al in 5 stappen:

1. Til jouw skills naar een hoger niveau met een cursus

Misschien heb je al heel wat ervaring als fotograaf in een andere branche. En misschien kom je juist pas net om de hoek kijken in dit vakgebied. Hoe dan ook is het maken van schoolfoto’s echt een vak apart. En een cursus schoolfotografie volgen is daarom wel zo belangrijk en fijn.

2. Investeer in een goede camera

Zonder camera ben je als schoolfotograaf natuurlijk nergens. Want of je nu van plan bent volledig zelfstandig aan de slag te gaan óf dat je via een organisatie – zoals Nieuwe Schoolfoto – wordt ingehuurd; een eigen professionele camera is meestal vereist. Voor jezelf natuurlijk ook wel prettig om altijd dezelfde camera te hebben. Deze kun je dan helemaal eigen maken en overal mee naartoe nemen waar je maar wil! Goed om te weten: waar studiospullen als achtergronden, verlichting en statieven bij een organisatie als Nieuwe Schoolfoto voor jou geregeld worden, dien je deze als volledig zelfstandige natuurlijk wel zelf aan te schaffen.

3. Doe praktijkervaring op

Oefening baart kunst! Pas als je zélf experimenteert met het maken van schoolfoto’s word je er beter in. Probeer daarom gewoon eens wat uit. Zet je kinderen, neefjes of nichtjes voor je lens of doe praktijkervaring op door ergens stage te lopen. Je zult zien: je foto’s worden steeds mooier, beter en vrolijker!

4. Zorg voor de juiste papieren

We zijn aanbeland bij het papierwerk! Klinkt ingewikkeld. Maar geen zorgen: dat is het helemaal niet. Het enige wat je nodig hebt is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) én je moet je (als ZZP’er) inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK).

5. Netwerken en samenwerken!

In het bezit van een mooie camera? Ervaring opgedaan in de praktijk? En de juiste papieren op zak? Dan staat niets je meer in de weg om een échte schoolfotograaf te worden. Dus: netwerken en solliciteren maar! Plaats bijvoorbeeld berichtjes op sociale media om jezelf te promoten, ga naar netwerkborrels of kijk naar een samenwerking bij een organisatie zoals Nieuwe Schoolfoto. Nieuw fototalent is bij ons meer dan welkom! Daar worden wij én alle kinderen alleen maar super vrolijk van!


Schoolfotograaf worden voor Nieuwe Schoolfoto?

Wil jij schoolfotograaf worden voor Nieuwe Schoolfoto? Supertof! Bekijk onze vacatures, kijk hoe je een samenwerking kan starten en wie weet maken wij er binnenkort samen een feestje van.

Hi, ik ben Jan. Trotse eigenaar van Nieuwe Schoolfoto. Met een fantastisch team innoveren wij dagelijks de schoolfotografiemarkt!