Kosten schoolfotograaf: alles wat je als ouder/verzorger wil weten

Hier word je toch blij van!

29-03-2024 Flits, klik, lach: het was weer zover! De schoolfotograaf kwam langs op school om zijn magische klikkunsten te laten zien. En eerlijk is eerlijk: het eindresultaat van de foto is er opnieuw een om in te lijsten! Maar nu vraag jij je af: waar komt de prijs van de schoolfoto eigenlijk precies vandaan? En waarom zou je hierin investeren, terwijl je net zo makkelijk zelf een fotootje schiet met je smartphone? Laten we eens inzoomen op de kosten van een schoolfotograaf en de betovering die een schoolfoto teweegbrengt!
29-03-2024

De magie van een schoolfoto: meer waard dan een glimlach

Het klinkt cliché, maar tegelijkertijd is het gewoon ontzettend waar: een schoolfoto is meer waard dan een glimlach. Een schoolfoto is een herinnering voor het leven. Kinderen groeien razendsnel op en voor je het weet zijn ze volwassen. Hoe tof is het dan als je later iets tastbaars hebt van deze waardevolle tijd? Dat gebit dat een paar tanden mist, die bos met prachtige krullen of die twee superschattige staartjes in het haar: ook later wil je hierop kunnen terugkijken. De magie van een schoolfoto; dat is waar je het voor doet!

Schoolfoto versus zelfgemaakte foto: wat is het verschil?

We horen je denken: ‘Maar de galerij op mijn telefoon staat vol met foto’s en video’s van mijn (bonus)kind. Wat maakt zo’n schoolfoto nu zo speciaal?’. Heel simpel: omdat een schoolfotograaf erin gespecialiseerd is het kind stralend op de foto te krijgen. Iedereen wordt vastgelegd zoals hij of zij écht is, in een professionele fotostudio met de nieuwste apparatuur. Met het eigen unieke karakter, volledig op zijn/haar gemak en met die ene authentieke glimlach die iedereen doet smelten! Bovendien niet te vergeten: een schoolfoto heeft een hogere afdrukkwaliteit dan een foto die je bijvoorbeeld laat afdrukken in de winkel, bij het Kruidvat of bij de Hema. De kleuren worden extra levendig en helder weergegeven en het fotopapier is stevig en duurzaam. Een schoolfoto is hierdoor jaren later nog steeds op zijn mooist. Een langetermijninvestering dus!

Kosten schoolfoto: een handig overzicht

Benieuwd wat de gemiddelde kosten van een schoolfoto zijn? Vanaf € 3,99 heb je al een echte fotoafdruk op je deurmat bezorgd. Hoeveel je precies kwijt bent, hangt af van het tarief van de service van de schoolfotograaf, het formaat van de foto, het aantal foto’s en of je een fysieke foto wilt of een digitale versie. Natuurlijk kun je groots uitpakken met een luxe afdruk, bijvoorbeeld een canvas. Verder ben je bij meerdere foto’s in pakketvorm – bijvoorbeeld de portretfoto én de klassenfoto – in verhouding vaak goedkoper uit. Over het algemeen kun je als schoolfotografie prijzen aanhouden dat:

  • Je voor een portretfoto tussen de € 4,00 en € 10,00 betaalt.
  • Een klassenfoto tussen de € 4,00. en € 6,00 kost.
  • Je voor een schoolfotopakket (met een aantal afdrukken van de portretfoto en de klassenfoto) €12,50 betaalt.

Kosten schoolfotograaf: waar het prijskaartje vandaan komt

Een mooie, professionele schoolfoto is natuurlijk best wat euro’s waard. Maar dat neemt niet weg dat een nieuwe schoolfoto relatief duur is. Waar komt die prijs nu precies vandaan? Goed om te weten omtrent de kosten van een schoolfotograaf:

1. Schoolfotografie is gratis

Wat bijna niemand weet is dat schoolfotografen niets betaald krijgen door scholen. Het is dus onbetaald werk. Achteraf hoopt een schoolfotograaf door zijn kunstwerken aan te bieden aan ouders, de foto’s te verkopen zodat de kosten worden gedekt van de fotodag. Vergeet ook niet dat een fotodag veel voorbereiding kost voor een schoolfotograaf. Alle gewerkte tijd, studie, marketing, reiskosten, kennis en moeite moet natuurlijk worden gedekt.

2. De schoolfotograaf investeert tijd

Hoe leuk een schoolfotograaf het beroep ook vindt, ook hij/zij heeft graag brood op de plank. De kosten van een schoolfotograaf hangen dan ook samen met de tijd die hij/zij investeert in het plannen en maken van de foto’s en de tijd die het team kwijt is aan nabeweking.

3. Een schoolfotograaf gebruikt professionele apparatuur

Om ervoor te zorgen dat de schoolfoto van je kind haarscherp is en levendig van kleur, gebruikt een schoolfotograaf professionele apparatuur. Vergeet ook niet dat alle foto’s op speciaal beveiligde servers moeten worden opgeslagen en programmeurs veel tijd investeren in het ontwikkelen van systemen en webwinkels.

4. Scholen krijgen cadeaus

Scholen zijn altijd blij met de gratis service van de schoolfotograaf. Zo kunnen zij hun leerlingsysteem vullen met de meest recente foto van het kind én hebben ze ieder jaar een mooie verzameling van de klassen zoals ze waren. Daarbij krijgt een school vaak gratis afdrukken cadeau en extra diensten als dank voor de samenwerking met de schoolfotograaf.

5. Een schoolfotograaf gebruikt unieke settings

Schoolfotografen maken er werk van een écht unieke, bijzondere schoolfoto te maken van jouw kind. Hier komen unieke achtergronden, technieken en settings bij kijken. Allemaal investeringen om de schoolfoto ieder jaar weer uniek te maken.

6. De afdrukkwaliteit is hoog

Een schoolfoto heeft een hoge afdrukkwaliteit. Deze komen niet uit een printer, maar worden in een fotobelichter afgedrukt zoals vroeger ook foto’s werden ontwikkeld (alleen dan nu met de nieuwste technieken). De kleuren zijn levendig en het fotopapier is superstevig. Hierdoor blijft de schoolfoto jarenlang op zijn mooist. Daarbij worden de foto’s met handschoenen aan en veel zorg gesorteerd en verpakt om ze met de post te versturen. Een hoogwaardige productiestraat dus.

Schoolfotografie prijzen: tips om geld te besparen

Die vrolijke, professionele schoolfoto van jouw kind graag in huis halen? Maar zijn de schoolfotografie prijzen jou toch wat aan de hoge kant? Met onderstaande 3 tips bespaar je zo veel mogelijk op de kosten.

1. Ga voor een digitale versie in plaats van print

Een digitale download van de schoolfoto is een slimme investering. Je betaalt hierbij namelijk niet voor het afdrukken van de foto, het fotopapier, inpakkosten en de handeling. Hoewel je een download natuurlijk niet in je fotoboek kunt plakken of kunt ophangen in huis, bekijk je de schoolfoto alsnog zo vaak als je wilt en plaats de foto in een fotoboek dat je zelf kan ontwerpen. De foto kun je onbeperkt vaak afdrukken op alle wenselijke printers of fotoservices die je kan verzinnen. Voor altijd in je archief en goedkoper om af te drukken dus.

2. Kies voor een kleiner formaat

Lijst jij de schoolfoto van je kind wél graag in? Om hem op te hangen in huis en jezelf iedere keer weer te vullen met een gevoel van trots? Om geld te besparen bij het kopen van een printversie van een schoolfoto, kun je spelen met het formaat. Hoe kleiner het formaat, hoe goedkoper de schoolfoto vaak is.

3. Profiteer van pakketkorting

Meerdere schoolfoto’s kopen? Bijvoorbeeld een portretfoto én klassenfoto? Dan doe je er goed aan te kiezen voor een schoolfotopakket. In verhouding ben je hiermee goedkoper uit dan wanneer je de foto’s los zou bestellen. Sommige fotografen bieden ook combinatiepakketten aan met print en download waardoor je in verhouding nog goedkoper uit bent.

Meer tips, inspiratie en uitleg?

Waar het hart vol van is, daar stroomt de mond van over. Voor ons is bloggen over schoolfotografie dan ook écht een feestje! Bekijk al onze blogs en laat je inspireren. Hier word je toch blij van?

Hi, ik ben Jan. Trotse eigenaar van Nieuwe Schoolfoto. Met een fantastisch team innoveren wij dagelijks de schoolfotografiemarkt!