Kledingtips voor de schoolfotodag

Hier word je toch blij van!

15-09-2017 Het is kwart over 8. Je haast je naar school met je kind achterop de fiets en harde wind tegen. Even een tandje bijzetten, want om half 9 moeten ze al in de klas zitten. Terwijl je je fiets parkeert, hoor je twee moeders met elkaar praten. Ik denk dat ik voor een spijkerblouse ga, dat staat ze allebei zo leuk!

Je vraagt je af waar ze het over hebben en tilt ondertussen je kind van de bagagedrager. Ohja, niet de rugtas vergeten. Terwijl je de school binnen stapt en je haar uit je gezicht haalt zie je de flyer aan de muur hangen. De schoolfotograaf komt! Je hart maakt een sprongetje. Elk jaar toch weer een bijzonder moment, nieuwe schoolfoto's! Tegelijkertijd voel je de keuzestress al opkomen, wat moeten ze aan?!
15-09-2017

Geen zorgen, ik ga je alles vertellen over hoe je je kind (en natuurlijk jezelf) het best kan voorbereiden op de fotodag. Ik zal me even voorstellen, mijn naam is Luca. Ik ben de fotoplanner van Nieuwe Schoolfoto. Een van mijn grootste taken is het plannen van alle fotografen op alle scholen door heel Nederland. Daarbij zorg ik dat de fotografen de juiste spullen bij zich hebben. Naast deze uitdagende plantaak ben ik ook de Happy Manager! Genoeg over mij. Hier wat tips voor de leukste schoolfotodag. Een tip en checklist met onder andere:


Wat is de achtergrondkleur?

Schoolfoto's worden vaak in een studio gemaakt waarbij er een achtergrondkleur gebruikt wordt. Deze achtergrond komt voor in alle kleuren en maten, zelfs met foto prints. Tip: Achterhaal welke kleur achtergrond jouw school heeft gekozen. Donker of licht? Blauw? Hout? Wit? Grijs? Aan de hand van deze kleur kun je namelijk de outfit van je kind uitzoeken. Want het zou jammer zijn als je een mooie witte blouse hebt uitgezocht en deze wegvalt tegen de witte achtergrond.


Kleren maken het kind!

Achtergrond bekend? Mooi! Tijd voor kleur. Vooral sprekende, neutrale en effen kleuren doen het erg mooi op de foto. Denk aan blauw, roze, groen of natuurlijk iets van spijkerstof! Tip: Wat moet je echt vermijden? Fluoriserende kleuren, veel kleine stippen, sterren of strepen en andere vormen die op een foto kunnen zorgen voor vreemde effecten.


De basisregel is heel simpel, het gaat om je kind. Hij of zij moet zich vooral lekker voelen in de kleren, want dan zijn ze nog meer zichzelf. Betrek ze vooral ook bij het kiezen #extravoorpret. Een effen kleur die mooi past bij haarkleur of ogen zorgt voor een extra mooi resultaat. Zit jouw kind in de kleuterklas? Misschien is het dan goed om niet voor lichte kleuren te kiezen in verband met vlekken in kleding.


Helemaal op de foto?

Op de fotodag worden er meerdere foto's gemaakt van je kind. Bij Nieuwe Schoolfoto maken we in ieder geval altijd een portretfoto (focus op gezicht) en een totaalfoto. De broek en schoenen staan dus ook op de foto. Natuurlijk worden er ook foto's gemaakt van broertjes en zusjes samen. Afstemmen is dus leuk. Juist heel erg passend of contrasterend, zolang het maar jullie leuke gezin uitstraalt.


Naast de individuele foto's worden er natuurlijk ook klassenfoto's gemaakt. We zien soms dat zelfs vriendjes of vriendinnetjes dezelfde tint kleding aan doen. Stem dat dan even met de ouders van het vriendje/vriendinnetje af. Hebben jij en je kind samen het perfecte setje kleding uitgezocht? Super, dan zijn we er bijna klaar voor.


Ook de voeten gaan op de foto

Daarom niet onbelangrijk op een fotodag, de schoen. Zorg ervoor dat de schoenen matchen bij de kleren. Deze hoeven overigens niet effen te zijn, juiste stoere of glimmende schoenen kunnen een leuk effect hebben.


Kindervoeten groeien erg snel en dus kan het dat je net alleen wat oudere schoenen voor handen hebt. Geen probleem! Maak de schoenen in ieder geval goed schoon. Zijn het stoffen schoenen? Dan kan je zelfs overwegen om ze even te wassen. Dan ruikt je kind gelijk de hele dag naar bloemetjes. Hoewel je daar op de foto niets van ruikt natuurlijk. Heb je écht geen tijd om dat te doen. Geef dan even door aan de hulpouder of leraar dat je kind de schoenen uittrekt, schone sokken zijn dan wel een must!


Wat gaat er gebeuren?

Voor jongere kinderen is een fotosessie soms best indrukwekkend. Vertel ze daarom wat ze kunnen verwachten. "De fotograaf gaat een mooie foto van je maken. Hij heeft daarvoor van alles bij zich, onder andere een hele mooie grote camera en knipperende lampen, de flitsers."


Zijn er nog steeds wat zenuwen aanwezig? Neem dan gerust contact met ons op via de website of Facebook, dan vertellen we je graag hoe de dag er bij jullie uitziet. Want een goede voorbereiding is het halve werk. Tip: Vermijd woorden als: het is niet eng of niet bang zijn. Maak het juist leuk en zeg dat je onwijs trots bent of beloon ze met iets leuks als ze extra lief lachen :)


Hulpouder

Op de fotodag maakt de fotograaf natuurlijk de foto's, maar er is ook een hulpouder aanwezig die op de haren, brillen en eventuele vieze monden van kinderen let. Wil je iets bijzonders in de haren van je kind, make-up of moeten de schoenen uit? Overleg dit dan even met de leerkracht of hulpouder, misschien kunnen zij hiermee helpen. Bedenk goed dat de fotograaf vaak maar een tiental secondes heeft om de foto te maken en deze optimaal wil gebruiken om een mooie lach op het gezicht van jouw kind te toveren. De hulpouder kan helpen met het kammen van haren of het bijwerken van make-up voor het allermooiste resultaat.


Succes!

Wauw, het klinkt allemaal zo leuk, ik heb nu al zin om de volgende fotodag te plannen! In het hoogseizoen fotograferen onze fotografen dagelijks op wel 20 scholen. Hopelijk word jij hier net zo enthousiast van als wij en kan je niet wachten om te beginnen met de voorbereidingen. Veel plezier alvast met voorbereiden en mocht je nog een vraag hebben hoor ik het graag. Tot snel!

Mijn naam is Luca. Ik ben de fotoplanner van Nieuwe Schoolfoto. Mijn grootste taak is het inplannen van alle fotografen op scholen door heel Nederland. Daarbij zorg ik dat de fotografen de juiste spullen bij zich hebben. Ook ben ik de Happy Manager, waarbij ik alle vragen beantwoord van ouders en iedereen blij maak!