Internationale privacy dag

Hier word je toch blij van!

29-01-2020 Jaarlijks is het op 28 januari Europese Dag van de Privacy. De privacy van onze kinderen gaat ons aan het hart. Wat kan je bijvoorbeeld zelf doen voor betere privacy? En wat doen wij eraan?
29-01-2020

Hoe bewaak jij de privacy van je kind?

Kinderen hebben recht op privacy en wij hebben als volwassenen de taak om die privacy te bewaken. Wees je er bewust van dat foto’s persoonsgegevens zijn. Wist je bijvoorbeeld dat als je je Facebook-account niet hebt afgeschermd, iedereen jouw foto’s (en ook die van je kind als je die deelt) kan zien en downloaden? Iedereen heeft recht op privacy en het begint allemaal bij bewustwording. Laten we samen de verantwoordelijkheid daarvoor nemen!


Mag je zomaar mijn kind fotograferen?

Over bewustwording gesproken: We krijgen nog wel eens de vraag “mogen jullie zomaar foto’s maken van mijn kind?”. Het korte antwoord is “ja”. Iedere ouder maakt voor de eerste schooldag met de school van het kind allerlei afspraken, ook over de privacy van je kind. Zo geef je bijvoorbeeld toestemming voor de schoolfotograaf. Als een school ons vervolgens vraagt om te komen fotograferen sluiten wij met de school een contract af. De school geeft ons daarmee toestemming, op basis van de toestemming van de ouder.


Foto’s veilig “vervoeren”

Wanneer we foto’s van de kinderen maken, slaan we deze veilig op. De fotograaf werkt volgens strenge protocollen en leegt bijvoorbeeld zo snel mogelijk de geheugenkaart van de camera, op een extra beveiligde computer. De foto’s worden vervolgens geüpload in onze eigen systeem. Zo zorgen we voor zo min mogelijk duplicaten van de foto. Elke kopie zorgt namelijk voor meer risico’s. We slaan de foto’s dus alleen op in onze eigen beveiligde omgeving. Om de veiligheid te waarborgen doen wij audits bij onze fotografen en op ons kantoor. We kijken dan of iedereen zich aan de protocollen houdt. Daarnaast doen we stress-tests van ons systeem en onze website. 


Foto’s verwerken volgens de AVG

De AVG, Algemene Verordening Gegevensbescherming, stelt dat er duidelijke afspraken moeten zijn tussen de verwerkersverantwoordelijken (school) en de verwerkers (wij) van persoonsgegevens. Het moet “behoorlijk en transparant zijn hoe en waarom de persoonsgegevens verwerkt worden”. Daarom maken we altijd vooraf duidelijke afspraken met scholen (en dus ouders) via ons systeem “JOE”, waar scholen zelf kunnen inloggen. Zo voldoen we aan de Europese wetgeving. 


Daarnaast worden foto’s in ons eigen systeem altijd automatisch na 6 maanden verwijderd, tenzij de ouders/verzorgers de foto’s in ons systeem langer opslaan. Dit zorgt bij ouders nog steeds wel eens voor onbegrip, omdat ze niet begrijpen dat wij foto’s verwijderen. We doen daarom hard ons best om ouders eerder bewust te maken dat ze de foto’s van hun kinderen écht actief moeten opslaan in ons systeem, als ze dat willen.


#elkelacheenbeetjebeter

Wij zijn dagelijks op zoek naar de ultiéme balans tussen ons privacybeleid en de gevolgen in de praktijk voor de ouder en school!

Hi, ik ben Jan. Trotse eigenaar van Nieuwe Schoolfoto. Met een fantastisch team innnoveren wij dagelijks de schoolfotografie markt!